Lichter – William Cortvriendt

Bewerkte voeding wordt gelinkt aan de achteruitgang van de gezondheid, zo legt Dr. Cortvriendt het verband tussen industrieel verwerkte voeding en hart- en vaatziekten, overgewicht, obesitas en diabetes.

Vetopslag in het lichaam wordt veroorzaakt door:

  • Insuline (gevolg van suiker- en zetmeelrijke industrievoeding, die hoge bloedsuikerpieken veroorzaakt)
  • Cortisol (gevolg van chronische stress en/of slaaptekort)

maar ook zoetstoffen (ook de meer natuurlijke zoals stevia meldt Dr. Cortvriendt) worden negatief beoordeeld door zowel Dr. Cortvriendt, als door prof. Luc Van Gaal (UZ Antwerpen, lezing 26/10/’17 te VC De Kruierie in Balen).
Dus: vermijd of beperk ze zoveel mogelijk.

Caloriebeperking werkt niet en lokt het jojo-effect uit, dus: eet zoveel je wil van verse voeding, rijk aan gezonde vetten en arm aan koolhydraten, natuurlijke voeding die van nature past bij ons lichaam.
Voordelen: Je lijdt geen honger, het is smakelijker en daardoor gemakkelijker vol te houden voor de rest van je ‘gezondere’ leven.

Is het haalbaar om blijvend slechts 3 keer per dag te eten en hiermee voldoende verzadigd te zijn zodat je ’s avonds laat niet gaat bij-eten?
Voor velen zal een tussenstap aangewezen zijn, het toelaten van 2 à 3 suiker- en zetmeelarme tussendoortjes voor meer verzadiging en om toch het insulinepeil onder controle te houden, eventueel als overgangsmaatregel.

Raadgevingen:

  • Vermijd zoveel mogelijk (liefst volledig) suiker, frisdranken en bewerkte voeding rijk aan koolhydraten (of dewelke zoetstoffen bevat).
  • Door de evolutie in de landbouw/industrie/veevoeding consumeren we teveel omega-6 vetten (margarines, zonnebloem- en maïsolie), die aanleiding geven tot ontstekingen en het ontstaan van welvaartsziekten.
    Andere, niet industrieel bewerkte (extra vierge) oliën en vetten ondersteunen de gezondheid.
  • Eet vooral vers of diepvries, onbewerkte voeding met véél groenten en een matige hoeveelheid fruit.

Voor receptideeën verwijst Dr. Cortvriendt o.a. naar de kookboeken van Pascal Naessens, Kris Verburgh, Tim Noakes en zijn eigen recepten uit het boek ‘Hoe word je 100? Het kookboek’.

Ook het kookboek van Hanno Pijl en Karine Hoenderdos: ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter. Het kookboek’ en de koolhydraatarme recepten van Harriët Verkoelen en Oanhskitchen vind ik aanraders en passen binnen deze filosofie.

P.S. De lijst in bijlage II (Voedingsmiddelentabel) van het boek is een mooie basis voor het toepassen van de aanbevelingen in je eigen leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.