Personen met overgewicht kwetsbaarder voor het coronavirus

Mensen met overgewicht zijn gevoeliger voor het coronavirus, waarschijnlijk geldt dat voor alle virussen. Tegelijk doen slechte eetgewoonten en minder lichaamsbeweging (in quarantaine) het risico op overgewicht toenemen.

Senioren vormen een risicogroep, maar ook zwaarlijvigheid lijkt een bepalend factor: 3 op 4 ernstig zieke coronapatiënten zouden met overgewicht kampen.
Dit blijkt uit een verslag van het Intensive Care National Audit and Research Centre (ICNARC), dit Londense centrum baseerde zich daarvoor op de opnames op intensieve zorg. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde dat niet-overdraagbare aandoeningen, zoals obesitas, het risico op een ernstige vorm van Covid-19 vergroten.

De coronacrisis werkt overgewicht in de hand

Het coronavirus is niet alleen gevaarlijker voor mensen met overgewicht, de pandemie werkt gewichtstoename extra in de hand. Daarom trekt de World Obesity Federation (WOF) aan de alarmbel. De federatie roept overheden op om maatregelen te treffen opdat iedereen ook in deze moeilijke tijden toegang heeft tot kwaliteitsvolle voedingsmiddelen.

Overheidsmaatregelen maken de strijd tegen obesitas moeilijker. De federatie wijst bijvoorbeeld op de moeizame bevoorrading met verse voedingswaren, de toenemende populariteit van bewerkte voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn of het feit dat de consumptie van fruit en groenten afneemt ten voordelen van bewerkte vleeswaren.

Bovendien kan eten in quarantaine een soort toevlucht zijn, een bezigheid. En in combinatie met weinig lichaamsbeweging kan dat al snel tot een toename van het lichaamsgewicht leiden.

Kwaliteitsvolle voeding, een recht voor iedereen!

De WOF stelt de overheden een reeks maatregelen voor om de hele bevolking zo gezond mogelijk te houden tijdens deze pandemie. “Iedereen moet toegang hebben tot voedingsmiddelen met een goede voedingswaarde, vooral kwetsbare bevolkingsgroepen. Denk maar aan personen met gezondheidsproblemen, senioren, mensen met een beperking en gezinnen met een laag inkomen.” De federatie vraagt ook om maatregelen in te voeren die de verspreiding van het virus tegengaan, maar die de mensen alsnog toelaten om aan lichaamsbeweging te doen in de openbare ruimte, zij het met respect voor social distancing.

De WOF waarschuwt bovendien voor de psychologische impact van de quarantaine, beperkte lichaamsbeweging en gewijzigde werkomstandigheden. Tot slot roepen de federatie regeringen op om te erkennen dat personen met obesitas en andere niet-overdraagbare aandoeningen een groter risico lopen op ernstigere vormen van Covid-19.

Bronnen:
Foodinaction.com
ICNARC COVID-19 report 2020-03-27
World Obesity Dederation, Obesity ans COVID-19: Policy statement
GezondheidenWetenschap.be

In volgende bijlagen: tips naar een gezonde, evenwichtige voeding toe én extra weetjes om de immuniteit en weerstand te versterken om zo de gezondheid te ondersteunen:
–> Immuniteit versterken, artikel uit BioGezond Immuniteit en weerstand versterken
–> Versterk je afweer, op www.oersterk.nu, geschreven door Drs. Richard de Leth Versterk je metabole gezondheid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.