Broodbuik

Voor- of tegen tarwe?broodbuik.jpg

Voor: Brood en gezondheid

Tegen: Post over “Broodbuik”

Wat met de gulden middenweg?! Extreme standpunten zijn zelden ideaal én moeilijk vol te houden.

  1. Ondanks de beweringen van het Nice, wordt er in België veel tarwe gegeten:
  • ’s morgens: brood, pistolets, koffiekoeken,…
  • ’s middags: een broodje op het werk
  • ’s avonds weinig tijd dus een snelle pasta, lasagne, pizza, wat rauwkost of soep met brood.
  • tussendoor: vlug een zakje koekjes of een koek met chocolade of een extra boterhammetje.

Brood, koeken, gebak, taarten, pizza, pasta,… bijna allemaal op basis van tarwe.

Dit wordt niet allemaal opgetekend door het Nice omdat de zoetere en/of vettere varianten zoals koek, gebak, taart, pizza, koffiekoeken,… niet in de groep van de graanproducten worden geplaatst, maar in de restgroep.
Maar we eten ze wél én het is extra tarwe.

2.  Granen dan maar volledig vermijden? Dat is wel een grote ommekeer.
In hoever is dat haalbaar binnen een maatschappij, die grotendeels op tarwe
gebaseerd is?

Spelt is een oud graantype, het bevat zachtere gluten, die beter verteerbaar zijn. Het kan verlichting brengen bij mensen met spijsverterings- en/of darmklachten.

Speltbrood (voorkeur: 100%spelt, dikwijls wordt het nog opgemengd met tarwe) is bij vele bakkers al te verkrijgen. Thuis kan je ook speltbloem (liefst 50/50 witte speltbloem/bruin speltmeel) gebruiken in pannekoeken, brood, gebak,…

Meer weten over spelt: lees meer…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *